Horeca Adviesgroep Zuid

  • Kies uw taal
  • Dutch Language
  • English Language
  • Spain Language

'Meule' met een vleugje Struys


Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft. Zo aan het eind van carnaval 2014, waarin Henri Hochstenbag als stadsprins de scepter zwaaide over Maastricht, begint het stevig te kriebelen bij de uitbater van In den Ouden Vogelstruys. De Geulhemermolen in Geulhem/ Berg en Terblijt staat te koop. „En ik had voor en tijdens carnaval gezien dat mijn afwezigheid door het prinsschap meer dan uitstekend werd opgevangen in de Struys.” Het was voor Hochstenbag het laatste duwtje over de drempel naar een nieuwe horecazaak. Op het toppunt van de achtbaan die vastelaovend heet, besloot Hochstenbag er vol voor te gaan. Vijf maanden later zijn de handtekeningen gezet.Wat leek op een relatief simpele overname van een horecazaak, werd totaal anders. Grootste obstakel: het faillissement van de ‘Meule’ eind juni. „Dan worden de onderhandelingen opeens heel anders”, weet John Reintjens van Horeca Advies Zuid, dat de verkoop begeleidde. „Dan krijg je te maken met de curator en de rechter- commissaris. Dan gaat het om schuldeisers die geld willen zien.” De emotie is weg, vult collega Luc Overhof aan. „Een curator wil alles feitelijk afhandelen. Bij een verkoop tussen twee horeca-ondernemers komt gevoel kijken.”

Uiteindelijk worden alle plooien gladgestreken en mag Hochstenbag zich eigenaar van een markante zaak in het Heuvelland noemen. Naast zijn ook al niet onbekende café aan het Maastrichtse Vrijthof. „Het is een absoluut voorrecht om twee dergelijke horecabedrijven te bestieren. Net als de Struys kent de Geulhemermolen een prachtige historie. Ik heb de laatste tijd veel contact gehad met de voormalig uitbaters Frank Marting en Kaatje Jansen. Ondanks financieel zware tijden bleven zij het gezicht van de Molen. Daar heb ik ontzettend veel respect voor.” In Geulhem krijgt Hochstenbag de kans meer te doen met één van zijn passies: koken.Waar de Struys vooral café is, krijgt in het Heuvelland het eten een prominente plek. „Voor mij een prachtige combinatie”, zegt Hochstenbag, die zijn tijd gaat verdelen over Struys en ‘Meule’. „En dan neem ik woensdag een dag vrij voor tijd met mijn gezin. Dat heb ik mijn vrouw beloofd”, zegt hij lachend. De Geulhemermolen blijft de Geulhemermolen, maar met een snufje Struys, zo geeft hij aan. Zichtbaar in de stijl, maar ook op personeelsgebied. „De Struys is niet Henri Hochstenbag, de Struys is een team. De eenheid van de Struys krijgt vervolg in de Meule. Al blijven het zaken met allebei een eigen ziel.” Als voorbeeld noemt de Maastrichtenaar de kleding. Bij de Struys zijn de obers ‘op chic’, in de Geulhemermolen is dat anders. „Spijkerbroek en blokkenbloes, passend bij deze zaak.”